کاربردهای بارنامه الکترونیک در حمل و نقل جاده ‏ای

بارنامه الکترونیک
فهرست مطالب

کاربردهای بارنامه الکترونیک در حمل و نقل جاده‏ای

از زمانی که حمل و نقل جاده‏ای در کشور ساماندهی شد، یکی از مهمترین اسناد حمل بار بین دو نقطه شهری، بارنامه بود که اطلاعات کامل بار، راننده، مبدأ و مقصد و سایر اطلاعات مهم نیاز را در خود داشت.

در واقع بارنامه سندی معتبر به شمار می‏رود که از یک طرف مورد تأیید نهادهای ناظر مانند سازمان راهداری و نیروی انتظامی است و از طرف دیگر ارتباطات صاحب بار، باربری و راننده حول محور آن شکل گرفته است.

با گذشت زمان و توسعه زیرساخت‏های الکترونیک در کشور، مشکلات متعدد ناشی از بارنامه ‏های کاغذی، منجر به این شد که سازمان راهداری حرکت به سمت ارائه بارنامه الکترونیک را در دستور کار قرار دهد. بارنامه الکترونیک، همان محتوای بارنامه‏ های کاغذی را همراه با اطلاعات بیشتر در اختیار افراد ذی‏نفع قرار می‏دهد.

این سند الکترونیک جایگزین کامل بارنامه ‏ها کاغذی به شمار می‏رود. در روش سنتی صدور بارنامه، احتمال بروز خطای انسانی در ثبت و جابه‏جایی اطلاعات وجود داشت که می‏توانست عدم شفافیت در فرآیند کلی حمل و نقل را به دنبال داشته باشد.

سازمان راهداری پس از چند سال برنامه‏ریزی، ایجاد زیرساخت و اجرای پایلوت سرانجام در آبان ماه 1400، اعلام کرد، فرآیند صدور فیزیکی بارنامه توسط باربری‏ها متوقف شده است و از این پس، صدور کلیه بارنامه ‏ها در کشور فقط به صورت الکترونیکی انجام می‏شود.

مهمترین دستاورد‌های حذف فیزیک بارنامه را می‏توان جلوگیری از جعل بارنامه، صرفه جویی بیش از یکصد میلیارد تومانی در چاپ و توزیع بارنامه، تعیین مرجع واحد برای تایید اصالت بارنامه و جلوگیری از مراجعات مکرر شرکت‌ها برای اخذ کاغذ بارنامه دانست. از سوی دیگر با الکترونیک شدن صدور بارنامه، فرآیند کار باربری‏ها تسهیل شد و رانندگان نیز از ضرورت ارائه بارنامه فیزیکی رها شدند.

الکترونیکی

در بارنامه الکترونیک اطلاعات کامل راننده اول و دوم (بعضی از کامیون‏ها دو راننده دارند.)، آدرس کامل فرستنده، آدرس کامل گیرنده، اطلاعات کامل بار و ویژگی های آن ثبت می شود. بنابراین اگر زیرساختی وجود داشته باشد که این اطلاعات را از نهاد صادر کننده آن یعنی سازمان راهداری دریافت نماید و در اختیار صاحب بار قرار دهد.

از کاربردهای بارنامه الکترونیک این امکان وجود خواهد داشت که پرداخت کرایه راننده، با سرعت و دقت بالاتری و بصورت آنلاین انجام گیرد. پلتفرم مدیریت عملیات حمل آی‏بار و سامانه ‏آی بار، همین امکان را برای مشتریان خود فراهم می‏کنند.

بارنامه الکترونیک در حوزه پایش کلان سیستم حمل و نقل کشور نیز کاربردهای قابل توجهی دارد. از جمله این که با یکپارچه شدن اطلاعات این حوزه، شرایطی فراهم می‏شود که نهادی ذی‏ربط بتوانند در لحظه از مقدار و نوع بار در حال جابه‏جایی در کشور مطلع شوند و بر اساس آن برنامه‏ریزی‏های متناسب را انجام دهند.

از سوی دیگر صاحبان بار نیز با دسترسی مستقیم به اطلاعات بارنامه می‏توانند نظارت بهتری بر فرآیند حمل و پرداخت کرایه ‏های آن داشته باشند.
سامانه آی‏بار پی با دریافت اجازه از صاحب بار و اتصال مستقیم به سازمان راهداری، می‏تواند کلیه بارنامه ‏های صادره به مبدأ و مقصد صاحب بار را دریافت و بعد از پردازش در اختیار واحد مالی آن شرکت جهت پرداخت قرار دهد.

این سرویس امکان مدیریت صدور سند هزینه بارنامه را برای کاربران خود با بالاترین کیفیت و در کمترین زمان فراهم می‏کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *